کنترل صنعتی و پیشرفت PLC
مبداء پیدایش اتوماسیون صنعتی با ماشینها و فرآیندهای کنترل آن به دهه 1920، با ظهور کنترل کنندههای بادی (Pneumatic Controllers) اولیه بر میگردد. این وسایل که از هوای فشرده استفاده میکردند، ابزاری قابل انعطاف، اقتصادی و بیخطر بودند. آنها هیچ خطر جرقه زنی در فشارهای زیاد ایجاد نمیکردند و میتوانستند حتی در محیطهای مرطوب بدون ایجاد خطر شوک الکتریکی کار کنند. اتصال یک وسیله به وسیله دیگر به آسانی و توسط لوله کشی و با شیلنگ قابل انعطاف صورت میگرفت. عمل کنترل با دستکاری ساده شیرها که توسط رلهها و سوئیچها کنترل میشدند، انجام میشد. این سیستم بادی، انعطافپذیری زیادی برای کنترل حرکت و سرعت بوجود آورد. به سبب تعداد کم قسمتهای متحرک، قابلیت اعتماد و هزینه پایین نگهداری در این سیستمها بدیهی است. حتی امروزه کنترلکنندههای بادی به طور گسترده در ارتباط با PLCها و رایانههای صنعتی، در انواع کاربردهای کنترل ماشین ابزار و فرآیندها، مورد استفاده قرار میگیرند.
گرچه کنترل کنندههای بادی مزایای خاص خود را داشتند، و هنوز هم دارند (مخصوصاً با ظهور کنترل کنندههای بادی منطق دیجیتال به عنوان یک ابزار واقعی کنترل) جایگزینی آنها با کنترلکنندههای نیمه هادی گسسته در دهه 60 شروع شد. این کنترلکنندههای جدید که در ابتدا از مدارات ترانزیستوری تشکیل شده بودند و بعدها از مدارات مجتمع مجزا با مقیاس پایین و متوسط ساخته شدند، کنترل کنندههایی کوچک، با قابلیت اعتماد بالا و با توان مصرفی پایین هستند.
در اوایل دهه 1970 با ورود ریزپردازندهها، جهش بزرگی در زمینه اتوماسیون و کنترل صنعتی به وقوع پیوست. اکنون مدلسازی و شبیهسازی با برنامهنویسی یا نرم افزارهای مخصوص انجام میشود، در حالی که قبلاً این کار توسط سیمکشیهای پیچیده گیتهای گسسته، دیکدرها و انکدرها، شمارندهها، تایمرها و زمانسنجها، فلیپ فلاپها و مدارات دیجیتال مشابه انجام میگرفت.
با وجود اینکه کنترل کنندههای ریزپردازندهای که اغلب میکروکنترلر نامیده میشوند، جای خود را در میان کنترل ماشین آلات و فرآیندهای صنعتی پیدا کرده است، و لیکن با وجود PLC که اتوماسیون صنعتی را در قبضه خود در آورده است، میکروکنترلرها در حد یک ابزار کنترل کننده باقی ماندهاند. امروزه PLC با اختصاص ورودی/ خروجی (آنالوگ و دیجیتال)، سخت افزار مقاوم، پردازش پوینده (Scanner) و روشهای مختلف برنامهنویسی، یک روش بهینه در کنترل صنعتی بوجود آورده است.